Prvá kniha o Bratislave

PRVÁ KNIHA O BRATISLAVE

http://www.vydavatelstvorak.sk/product/prva-kniha-o-bratislave-54/
Prvá kniha o Bratislave sa zaoberá bratislavskými dejinami, ale tie sú také výnimočné a obsažné, že sú to dejiny Slovenska späté s Maďarskom, Rakúskom, Českom, nezriedka s Poľskom, dejiny, ktoré sa odohrávali v Európe a sú neoddeliteľnou časťou európskej histórie.
Prvá kniha o Bratislave je úvodnou časťou väčšieho knižného cyklu, ktorý bude vychádzať v nasledujúcich rokoch. Spracováva bratislavské dejiny od najstarších čias (od čias treťohorných morí) až do vydania mestského privilégia Ondreja III. v roku 1291. Vychádza zo starších kníh Pavla Dvořáka, Odkryté dejiny (Predveká Bratislava) a Zlatá kniha Bratislavy, ale je podstatne väčšia obohatená o najnovšie archeologické objavy a nové práce historikov.
Kniha je bohato ilustrovaná farebnými i čiernobielymi fotografiami, ako aj staršími kresbami a maľbami Albína Brunovského.
Obsah knihy
  1. Prológ
  2. Dobrodružstvo s veľrybou
  3. Mamut Árona Kréna
  4. Z orlej perspektívy
  5. Posledné veľké sťahovanie
  6. O žene, ktorá sa vybrala k Slnku
  7. Stratený hrob kniežaťa Biateca
  8. Rovnica so štyrmi neznámymi (strážcami Devínskej brány)
  9. Našla sa Gerulata
  10. Na hraniciach dvoch svetov
  11. Hroby mužov s dlhou bradou
  12. Avari a rozchod strážcov Devínskej brány
  13. Dovina nie je Dievča
  14. Veľmi strašná bitka pri Preslavovom meste
  15. Proces s profesorom Pifflom
  16. Zázrak s dvoma anjelmi
  17. Križiaci v Bratislave
  18. Tatári pod Bratislavským hradom
  19. Vojny pokračujú
  20. Povesť o kráľovej milenke
  21. Záhada mestského privilégia
Moja skúsenosť
Kniha z vydavateľstva RAK mi prišla nepoškodená a dôkladne zabalená. Čo sa týka samotnej knihy, je naozaj rozsiahla a hrubá. Obsahuje množstvo stránok a údajov, ktoré sú doplnené rôznymi malými i veľkými obrázkami, rovnako ako aj s farebnými či čiernobielymi. Kniha obsahuje množstvo údajov o histórií Bratislavy, o objavoch ktoré sa našli v Bratislave rovnako ako aj rôzne povesti, ktoré som nepoznala a naozaj ma zaujímali. Myslím si, že je to veľmi zaujímavá kniha pre každého obyvateľa Slovenska a hlavne pre obyvateľov Bratislavy či tých, ktorí sa tu narodili.


Viac tu: http://krasa-a-zdravie6.webnode.sk/knihy/prva-kniha-o-bratislave/

Menovky: ,