Misterioso

Opäť vám prinášam recenziu na knihu. Tentokrát na super kriminálku Misterioso od Arne Dahl-a

Misterioso

Vzhľad
Kniha ma naozaj veľmi zaujala už na prvý pohľad. Vlastne to bol aj dôvod, prečo som si túto knihu vzala do ruky. Veľmi zaujímavý, pútavý a atypický vzhľad knihy, z ktorého mi už na prvý pohľad behajú zimomriavky po chrbte

Obsah
Po tom, čo zavraždili niekoľko obchodných riaditeľov z najvyšších vrstiev, sa komisár národnej polície rozhodol založiť novú elitnú jednotku zloženú z vybraných policajných špecialistov z celej krajiny. Práve sformovaná skupina sa pustila do svojej prvej úlohy: vystopovať nepolapiteľného vraha so sofistikovaným modom operandi. Zakaždým sa vláme do domu bohatého podnikateľa, počúva nahrávku džezovej skladby a nakoniec strelí svoju obeť dvakrát do hlavy. Stopy vedú rôznymi smermi: do Ruska, do sveta džezu a bankovníctva, až nakoniec sa rozhodujúcou stopou stane vzácna nahrávka Theloniusa Monka, džezová klasika Misterioso.

Úryvok z knihy
„Vymenili si pohľady. Zrazu boli opäť zajedno, spojení  zmäteným pocitom viny. Cilla vyletela z izby, ale klopanie na Danneho dvere nemalo zmysel.

O chvíľu sedeli za stolom pri raňajkách. Tova a Danne odišli do školy. Danne nič nezjedol, nepovedal ani slovo a na nikoho z nich nevrhol jediný pohľad. Chrbtom opretá o Paula, Cilla hľadela na vrabce, ktoré sedeli na kŕmidle pre vtáky za oknom ich radového domu v Norsborgu.

„Bol si svedkom dvoch pôrodov. Ako je, doriti, možné, že si ešte stále zhnusený zo ženských telesných funkcií?“

Osobná skúsenosť
Musím sa priznať, že toto je moje prvé krimi, po ktorom som kedy siahla. Táto kniha ma zaujala nie len svojou obálkou (ktorú som si všimla ako prvú), ale aj samotný obsah vyzeral byť veľmi zaujímavý.

Kniha má naozaj veľmi zaujímavý dej a samotný štýl písania bol veľmi pútavý. Príbeh v knihe mal dosť pomalý spád a zároveň sa celou knihou niesla pochmúrna atmosféra, čo sa mi veľmi páčilo.
Začiatok sa mi zdal byť trocha nudný, no od polovice začína príbeh naberať na „obrátkach“ a človek sa už od nej nevie odtrhnúť.  Postavy sú veľmi zaujímavé a každá je svojská. Páčia sa mi aj rozličné charaktery.

Autor má svoj svojský štýl písania a veľmi sa mi páči, že rôzne názvy ulíc a celosvetové siete neprekladá, ako som si pri niektorých knihách všimla a je to naozaj veľmi zvláštne, ak sa názvy prekladajú.

Veľmi ma zaujalo aj to, že sa v knihe prelína samotné vyšetrovanie so súkromím postáv, čo je podľa mňa veľmi realistické. Niektoré časti sú ale troška pritiahnuté za vlasy, napr. ruská mafia. A hoc je erotika v knihách naozaj veľmi atraktívna, v tejto knihe na mňa pôsobila skôr rušivo.
Napokon nastal nečakaný a realistický zvrat, ktorý ma naozaj prekvapil.

Hodnotenie
S knihou som nadmieru spokojná. A hoc to bola moja prvá krimi kniha, určite ešte po nejakej siahnem. Moje hodnotenie je 10/10

Týmto by som sa veľmi pekne chcela poďakovať vydavateľstvu príroda, ktoré mi tento recenzný výtlačok ponúkla. V prípade, že vás kniha zaujala, určite si ju nenechajte ujsť. Nájdete ju TU.

Menovky: , ,