Moja nová Kung-Fu palica

Ako určite viete, už dlhšiu dobu ( viac ako 7 rokov) chodím na Kung-Fu. Kung-Fu sa stalo súčasťou môjho života a neviem si predstaviť, že by som naň už nechodila. Dokonca aj dni prázdnin by som vymenila za školské dni, len preto, aby sme mali opäť tréningy. A ako to už býva, ak človek niečo miluje, snaži sa v tom byť čo najlepší a mať pre to čo najlepšie predpoklady.

Už dlhšiu dobu cvičíme formy dokonca aj s palicami. Ja osobne som s touto formou vyhrala 3. miesto a preto som si povedala, že je čas si kúpiť svoju vlastnú palicu. Napriek tomu, že som palicu mala kúpenú, nebola vhodná pre Kung-Fu a tým pádom sa s ňou zle cvičilo. Môj tréner bol ale natkoľko milý, že mi svoju palicu vždy požičal. Prišiel však čas, aby som si kúpila už svoju vlastnú. Keďže sa však palica, ktorú ja potrebujem veľmi ťažko zháňa, musela som ju dať vyrobiť na zákazku.

V prvom rade by mala mať táto palica okolo 180-190cm (moja výška + o dlaň vyššia odo mňa) a mala by byť na konci o polovicu zúžená, ako na vrchole (cca z 3 na 2 cm) a samozrejme vybrúsená tak, aby z nej netrčali triesky.

Konkrétne táto palica mala základé parametre, ktoré sa ďalej mohli meniť takéto:
Materiál: Buk lesný (European beech)
Skupina tvrdosti: Tvrdá ( >650 kg/cm2)
Skupina trvanlivosti: Stredne trvanlivá
Doplňujúce informácie: Brúsená, Neimpregnovaná
Dĺžka: 180 alebo 170 cm
Priemer: 2,7 cm

S parametrami som maximálne spokojná, nakoľko spĺňa moje kritéria a preto som sa rozhodla zakúpiť si túto palicu na zákazku, samozrejme s menšími zmenami. 

Pri objednávke mi však prišiel e-mail, že by sa takáto palica mohla ľahko zlomiť. Práve preto som sa rozhodla, že im pošlem fotku podobnej palice, základnú požiadavku (aby bola na jednom konci zúžená) a ďalej nech s tým oni pracujú. Predsa len sa v tom vyznajú oveľa viac, ako ja. 

Palica je doma

Zhruba po 1 mesiaci sa mi palica konečne dostala domov. Napriek tomu, že nebola presne taká, akú som si vysnívala, táto bola výzorovo naozaj veľmi podobná. 

Ja osobne som naozaj veľmi rada, že mi dali vedieť ohľadne tých parametrov a že by sa mohla zlomiť, nakoľko sa v dreve naozaj nevyznám a hrúbku palice som naozaj iba odhadla. Čo sa však týka zúženia, pri tom som si bola istá. Aby splnili moje požiadavky a palica pri tom zostala stále dostatočne pevná, rozhodli sa začať zužovať palicu až od stredu tak, aby bola na jednom konci zúžená. Teda splnili moje požiadavky.



S palicou sa naozaj veľmi dobre manipuluje a napriek jej zúženiu vôbec nie je krehká. Ja však palicu nepoužívam na kontaktný boj, ale na formy (aj keď občasná hra pri ktorej ideme proti sebe s palicami ma raz za mesiac určite neminie).

Palica je dôkladne vybrúsená, takže žiadna trieska a ani podobné nehody sa mi s ňou určite nemôžu stať. 

V každom prípade sa s palicou cvičí naozaj úžasne. Napriek tomu, že je trocha ťažšia (aspoň si viaz zaposilujem) sa s ňou veľmi dobre točí, má švih a pri nabratí dostatočnej energie je samotný švih dobre počuť. Teda, celkovej forme dokáže dodať ešte aj zvukové efekty, čo ma veľmi teší. 

Čo sa týka našej občasnej hry, palica je dostatočne tvrdá na to, aby sa pri bitke nezlomila a mohli sme sa s ňou doslova vyblázniť. Zároveň je však dosť pevná a ak sa mi s ňou podarí niekoho udrieť, zaručene to bude cítiť. Pokojne s ňou môžme viesť kontaktný boj (palica proti palici) a nič sa jej nestane. 

S palicou som nadmieru spokojná. 







Budem veľmi rada, ak by ste môj blog a moje písanie podporili hlasom: http://www.blogerroka.sk/2015/co-dobre-musim-mat/

Menovky: