Zdobenie tôrt

Pre mňa asi najatraktívnejšia a najžiadanejšia kniha, na ktorú som sa už nevedela dočkať. Už dlhšie som túžila navštíviť nejaký kurz zdobenia tôrt, avšak žiadny som nenašla. A ak aj áno, tak stál 900€ (s certifikátom), čo som samozrejme odmietla. Keď vyšla táto kniha, Pečieme a zdobíme torty, okamžite som sa do nej zaborila a čítala, vzdelávala sa a samozrejme skúšala (od tých najjednoduchších vecí). 

Vzhľad
Kniha ma naozaj oslovila tak vzhľadom, ako aj samotným obsahom. Veľmi sa mi páči, že sú na knihe naznačené metódy, ktoré sa budú používať ako aj samotné výtvory, ktoré vďaka knihe môžem zvládnuť. 

Obsah (v češtine)
Více než 300 rad, technik a výrobních tajemství...
Máte dojem, že by to chtělo při pečení dortů něco nového, nápaditého, co by z vašich výtvorů udělalo obdivované originály? Kniha vám poradí spoustu praktických řešení a překrásných sladkých dekorací. A co je nejlepší? Jejich výroba je až překvapivě snadná a levná.
Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi fondánem a marcipánem, jak se s nimi má zacházet, jak se zdobí krémem nebo čokoládou, jak se dortové ozdoby tvarují, barví, mrazí, přilepují... Jaké nástroje budete potřebovat a jak přesně při své cukrářské tvorbě postupovat. Tři sta tipů, rad, nápadů a návodů vám poradí, jak na to.

Osobné hodnotenie
Kniha je naozaj dôkladne písaná a samotný recept a návod je do detailov popísaný a názorne znázornený. Ja osobne sa zo samotného textu nedokážem naučiť (najmä tie komplikovanejšie veci) a preto som rada, že sú všetky recepty do detailov popísané a samozrejme aj znázornené. Častokrát si pomáham pri tvorbe samotným obrázkom. 

Čo sa týka rozdielu medzi fondánom a marcipánom, nikdy som nad tým nerozmýšľala. Nakoľko som však zvykla pozerať seriáli v televízií ako Najkrajšie torty a pod,. Aspoň akú takú predstavu som o rozdiele vedela, aj keď som nevedela detailne tieto rozdiely. Veľmi ma zaujala najmä časť, ktorá sa týkala samotnej čokolády. Milujem čokoládu a zdobenie čokolády sa mi zdalo byť naozaj veľmi zložité. Prišla som na to, že to naozaj nie je zložité a určite by som sa nebála pridať do receptu aj čokoládu.

Ďalším veľmi dobrým postrehom je aj to, že sa "majstrovské diela" dajú vytvoriť aj v pohodlí domova. Netreba na to zvláštny priestor alebo si tortu objednať. Jednoduchšiu tortu teraz zvládnem aj ja, aj keď som to ešte neskúšala. V každom prípade som pri prezeraní zistila, že to nie je až také komplikované ako sa to na prvý pohľad mohlo zdať. 

Táto kniha však neobsahuje iba samotné torty, ale aj rôzne figúrky. Práve po týchto figúrkach som siahla najskôr a celkom mi to aj šlo. 

Jedinou nevýhodou je to, že veľa z potrebných vecičiek (napr. šablóny) nemám, takže ak budem chcieť siahnuť po takomto recepte, budem si musieť dokúpiť aj tento tovar. Našťastie takéto veci netreba ku každému receptu a preto si môžem zvoliť aj iný recept, bez použitia týchto pomôcok. 

Menovky: , ,