UTEČ! ... ak to dokážeš

Určite ste už videli alebo ste aspoň počuli o filme Labyrint, ktorý vznikol ako sfilmovanie trilógie od Jamesa Dashnera. Podľa mňa je to jeden z najlepších filmov a spolu s Hrami o život sa stal mojou srdcovkou. Pre tých, čo nevedia o čom je reč,...

Na krásnej zeleni, ktorá je ohraničená vysokými horami žije množstvo mužov, chlapcov, junákov. Nažívajú si tu vo vzájomnom mieri a každým dňom si pomáhajú. Niektorí sa starajú o potravu, iní skúmajú prostredie alebo sa starajú o domácnosť. Čas od času sa na ich zem dostanú noví muži, ktorí si však na svoju minulosť vôbec nepamätajú. Najnovším návštevníkom a obyvateľom ostrova sa stal Thomas, ktorý sa, ako to už býva zvykom, dostal do tejto "zeme" výťahom, ktorý ho vyviezol spolu s niekoľkými surovinami. Ako jeden z mála si pamätá aspoň na nejaké tie útržky z minulosti. Vie, že toto nie je všetko. Vie, že sa odtiaľto musí dostať. Ale ako? Takzvané hory, ktoré obklopujú tento "ostrov" sa každú noc zatvárajú a tí, ktorý v nich uviaznu sa už živí na ostrov nevrátia. V týchto hlbinách žijú obrovské monštrá a mutanti, ktorí nepoznajú zľutovanie. V skutočnosti ale nejde o hory,... Labyrint. Obrovský a nijak sa nekončiaci labyrint. Najodvážnejší z odvážnych vytvorili oddiel, ktorý skúma tieto hory. Snažia sa dostať von, no bezvýsledne. Labyrint sa neprestajne mení a ciest je nespočetne veľa. Podarí sa im uniknúť z labyrintu a zachrániť si život?

Kniha je naozaj úžasná. Ani som nečakala, že môže byť lepšia ako film. Aj keď to zvyčajne býva opakom, ja som si najskôr pozrela film a až potom som siahla po knihe. Musím však skonštatovať, že svoj čin vôbec neľutujem. Kniha je 100krát lepšia a predovšetkým napínavejšia ako samotný film.

Pamätám si, ako som prvýkrát pozerala tento film. Začalo to tím, že som chcela vypnúť televízor no nevedela som nájsť ovládač. Po pár minútach som sa rozhodla, že si kúsok filmu pozriem a skončilo to tím, že aj napriek únave som ho nemohla vypnúť. Skrátka úžasný.

Takéto pocity som prežívala aj pri čítaní knihy. Čítanie beletrie, kde sa nachádza veľa postáv čítam naozaj veľmi pomaly. Túto knihu som si však vychutnávala plnými dúškami a tak som ju prečítala, na môj vkus, pomerne rýchlo.

V knihe sa nachádza množstvo situácií, ktoré vo filme nenájdete. Najviac ma zaujal boj o život a stretnutia s monštrami. Bolo to niečo úžasné a štýl, akým bola kniha písaná bol neuveriteľný. Spolu s hrdinmi som sa bála, smiala ale aj plakala. Áno,... pri knihe som si aj poplakala. Samotný život v tomto prostredí bol taktiež veľmi zaujímavý, pretože to bolo niečo nezvyčajné.

Skrátka neodolateľná a preto sa čoskoro zahryznem aj do druhej časti a to Zhoreniska

Menovky: