Zlepšenie vizualizácie a stratégie zábavnou formou

Určite ste už počuli o hrách, ktoré podporujú inteligenciu nie len detí, ale aj dospelých. Jednou z takýchto hier je aj veľmi známa hra Šach či dáma. Na to, aby ste mohli vyhrať (a určite chce každý výhrať) potrebujete vizualizáciu a stratégiu. Hráč si musí predstaviť samotný plán hry a musí byť pár krokov vopred. Celú dobu je však hráč pri jeho hraní "v neistote", nakoľko nevie, aký ťah spraví jeho súper. Tieto ťahy môže iba predpokladať a teda musí mať vopred naplánovaných viacero variant ako sa dostať k cielu.

Profesionálny hráči dokonca tvrdia, že musíte byť až 20 krokov v predstihu.Títo hráči dokonca dokážu hrať šach bez toho, aby videli šachovnicu. (Celá hra sa odohráva v ich mysli a súper im iba hovorí, aký ťah spravil) A čo vy, koľko krokov si dokážete v hlave predstaviť?

Osobné hodnotenie
Šachy mi nikdy nejak nešli, no vždy ma veľmi bavili. Ani si nepamätám, či by som niekedy porazila nejakého kamaráta či niekoho z rodiny. V každom prípade ma hra veľmi bavila a tak som sa rozhodla, že ju chcem mať aj ja. U nás doma ju totiž nemáme a myslím si, že je to naozaj veľmi kreatívne a zároveň náučné trávenie času. Navyše, veľmi rada trávim čas hraním spoločenských hier, pretože je to úplne niečo iné ako tráviť čas za televízorom. Kamaráti či rodina spolu trávia čas a pritom sa aj porozprávajú, čo je v dnešnej dobe naozaj dôležité a nejak sa na to pomaly zabúda.

Veľmi sa mi páči, že je táto hra tzv. 2v1, teda obsahuje dámu aj šach. Páči sa mi, že je hra drevená, pretože zbožňujem drevené veci a je to niečo iné, ako keď hrám hry na obyčajnom papierovom poli. Keďže máme spravenú malú drevenú chatku, tieto hry sa do nej perfektne hodia a keďže sme cez leto najmä tam, určite ich budeme veľmi často hrať. Samotné figúrky sú taktiež drevené. Biela figúrka však nie je biela, ale drevená, čo vyzerá naozaj netradične a veľmi sa mi páči, že je takto ukázané, že sú figúrky z dreva. Pri čiernych je drevo zafarbené na čierno, no stále na ňom je vidieť štruktúru dreva. Postavičky sú detailne opracované a vyzerajú naozaj famózne. Samotné hracie pole nie je čierno-biele, ale celé hnedé, pričom sú polia od seba odlíšené sýtosťou farby.

Hru som už niekoľkokrát hrala a som s ňou nadmieru spokojná. Veľmi ma to baví a myslím si, že sa pri nich dokážu zabaviť aj dospeláci. Zároveň je to atypický oddych, čo ma veľmi teší.

Osobne mám oveľa radšej šach, ktorý si takmer okamžite našiel svoje využitie. Hru som už niekoľkokrát hrala s členmi rodiny ale aj s kamarátmi. Napriek tomu, že sa mi ešte nepodarilo vyhrať, začínam sa v tom zlepšovať. Zo začiatku sa mi podarilo súperovi zobrať maximálne 4 figúrky (možno 5), teraz sa mi podarí 8-10, aj keď som ešte nevyhrala, je to podstatný pokrok a už sa neviem dočkať na to, kedy sa mi po prvýkrát podarí vyhrať.

Dámu hrávam najčastejšie s maminou, avšak je to dosť vyrovnané. Raz vyhrám ja, druhýkrát ona. V každom prípade ma aj táto hra baví. Je to niečo iné ako šach a zároveň veľmi milá obmena, aby si človek nezvykol až príliš na jednu hru, ale rozvýjal svoj mozog aj trocha iným spôsobom, aj keď tým istým smerom.
Veľmi príjemnéle ma prekvapilo, keď som v krabici z druhej strany herného plánu našla hru mlyn, ktorú som ako malá mala najradšej.

Menovky: ,