Ako úspešne študovať cudzie jazyky?

Aj vy sa potrebujete poprípade chcete naučiť cudzí jazyk no na jazyky ste antitalent? Ako sa hovorí, koľko rečí ovládaš, toľkokrát si človekom a práve z toho dôvodu by sme sa nemali vzdávať. Nie je to však jednoduché, pretože častokrát nevieme čím začať, nechápeme tomu alebo sa nedokážeme naučiť slovnú zásobu. Predsa len ide o slová, ktoré nám nedávajú zmysel a v našej slovnej zásobe nemajú žiadne miesto. 

Osobne sa učím momentálne tri jazyky a to som na jazyky naozaj veľký antitalent. Konkrétne sa učím Čínštinu (dobrovoľne), Maďarčinu (ako hobby) a Angličtinu (ktorú mám povinnú). To, že robím v Čínskom jazyku a Maďarskom iba malé pokroky nie je žiaden problém. Avšak anglický jazyk potrebujem práve kvôli škole, a povedala by som, že ide o najväčší kameň úrazu a uvedomujem si, že by som na ňom mohla vyletieť zo školy. To je dôvod, prečo som hľadala rôzne alternatívy, ktoré by ma naučili ako sa učiť práve cudzí jazyk. Totižto, cudzí jazyk sa učí úplne inak ako iné predmety. V tom čase sa mi do rúk dostala kniha, ktorá dáva návod na to, ako sa správne učiť cudzí jazyk. Povedzte mi, kto by odolal? A tak sa čoskoro objavila na pošte.

Čo sľubuje táto kniha?
Chcete se výrazně zlepšit ve studiu cizích jazyků? Chcete dokonce patřit mezi zhruba 10 procent lidí, kteří dosahují při studiu cizích jazyků výjimečně dobrých výsledků? Tato ojedinělá knížka vám v tom významně pomůže. Autor srozumitelně a čtivě odhaluje tajemství úspěchu známých polyglotů (lidí, kteří ovládají několik jazyků). Nedává falešnou naději, že výsledků dosáhnete bez námahy, ale ukáže vám, jak vaše úsilí velmi efektivně vynaložit. Nové vydání navíc přináší rady, jak na těžké jazykové oříšky, například japonské a čínské znaky. Dozvíte se, jaké možnosti a pomůcky při studiu cizích jazyků dnes nabízejí moderní technologie, např. o programech typu SRS (Spaced repetition software), které usnadní zapamatování nových údajů v krátkém čase, a získáte i užitečné odkazy na internetové zdroje, s nimiž se při studiu vyplatí pracovat.

Osobné hodnotenie
Ak mám byť úprimná, veľmi ma prekvapilo, že tu spomínajú práve čínsky a japonský jazyk a pomôcky ako sa naučiť dokonca aj ich kaligrafiu. Ja som sa však zamerala na anglický jazyk, nakoľko s ním mám ťažkosti a moja učiteľka si to zjavne veľmi dobre užíva. Myslím si, že keď sa človek snaží a spraví chybu a miesto opravenia sa dočká vrieskania po ňom, jeho motivácia učiť sa rapídne klesá. Preto som vyskúšala túto knihu v praxi a môžem si dovoliť, že skutočne pomáha. Aj keď som sa zatiaľ z nej pripravovala iba 2 krát (podľa jej teórie), učiteľka bola so mnou spokojná. Teda, nedá sa povedať že by bola spokojná, no aspoň po mne tieto dni nekričala čo je pre mňa naozaj veľký úspech. Určite budem teda v metóde učenia sa pokračovať.

Veľmi ma prekvapilo, že aj čas strávený nad angličtinou a čínštinou bol oveľa kratší ako keď som sa pripravovala bez tejto knihy. Popravde, doposiaľ som ani veľmi nevedela ako sa mám jazyky učiť. Pozerávala som síce filmy po anglicky, no častokrát sa stalo, že som im nerozumela alebo som po chvíľke bola natoľko otrávená, že som ich už ani nepočúvala. Teraz je tomu inak a naozaj sa snažím porozumieť filmom. Naozaj bojujem z angličtinou a inými cudzími jazykmi a mám dojem, že sa s tým doposiaľ dobre pasujem.


Teším sa, kam ma táto kniha dostane ďalej a hlavne verím, že sa mi vďaka nej podarí spraviť zápočet.

Ďakujem veľmi pekne kníhkupectvu preskoly.sk, ktoré mi knihu Ako úspešne študovať cudzie jazyky poskytlo k recenzií.

Menovky: ,