Expl0ited

Určite poznáte veľmi známeho Youtubera, ktorý sa volá Expl0ited. A keďže cca pred rokom vydal jeho "konkurent" Gogo svoju knihu, určite vás neprekvapí, že tak spravil aj on. Musím sa priznať, že oboch beriem iba ako bežných ľudí a ich práca resp. hobby je pre mňa rovnaká akoby ste boli hercom či učiteľom. Pre mňa je každé zarábanie peňazí rovnaké, avšak na to, aby ste mohli byť skutočne úspešní vás to aj musí baviť. Práve to bol dôvod, prečo som si Gogovu knihu ani nekúpila. No Expl0itedova kniha je trocha odlišná. Pýtate sa čím? Tak čítajte ďalej:

Niečo o knihe
„Tuším, že by som sem mal napísať niečo múdre, niečo, čo vám zmení život, alebo vám ho aspoň pomôže inak vnímať, ale to ste na zlej adrese. Nie som Budha, dalajláma ani Majk Spirit. A vôbec, čo by ste chceli od devätnásťročného youtubera...“

Moje hodnotenie
Musím sa priznať, že zbožňujem básne. Je to niečo tak krásne a Expl0ited má naozaj nadanie. Dlho som však uvažovala, či si knihu kúpim, nakoľko som si nebola istá jej obsahom. Preto som skočila do kníhkupectva, nahliadla do nej a už na prvý pohľad som sa zamilovala. Nakoľko však cena v kníhkupectve bola oveľa drahšia, objednala som si ju radšej cez e-shop. 


Myslím si, že básne sú oveľa väčším oknom do duše človeka ako nejaké vlogerstvo. Musíte sami uznať, že jeho vlog bol zo začiatku o hrách a momentálne sa považuje za veľmi dobrého zabávača, čo dokazuje aj jeho počet fanúšikov. Množstvo detí ho miluje, no rozhodne zaujal aj svoje staršie publikum. Jeho hranie hier by som mohla pozerať dokola. Dôvodom je najmä to, že sa prostredníctvom jeho videí zabavím a možno aj nájdem nejakú hru, ktorú si chcem vyskúšať zahrať. Alebo nájdem riešenie nejakej úlohy so zaujímavo stráveným časom. 

Teraz by sme sa ale už konečne mali dostať k tomu, čo vás naozaj zaujíma, a to je recenzia na túto knihu.

Kniha má na môj vkus trocha desivý obal, no na druhej strane je vnútro o to prekvapujúcejšie a krásnejšie. Veľa z nás ani netušilo, akú umeleckú dušu v sebe môže Expl0 skrývať. 

Veľmi sa mi páči, že sa v knihe nachádzajú aj ilustrácie, avšak nie takého štýlu ako sme na ne zvyknutí. Ide o rôzne kresby na podobný štýl ako je samotný prebal. Avšak, ilustrácie vo vnútri na mňa pôsobia oveľa upokojujúcejšie a veľakrát aj romanticky.

Čo sa týka samotných básni, najviac ma oslovila "Ležala pri okne". Ktorá je o nevinnej dievčine, ktorá zaspala vo vlaku a,.... táto báseň končí opäť humorne. Prečo? Pretože k Expl0vi to proste patrí. 

Dám vám však prečítať prvé 4 riadky z nej, aby ste pochopili, prečo hovorím že tie básne sú naozaj krásne a precítené:

Ležala pri okne.
Spala. 
Sladká, krásna, nevinná
jak malá.

No nie je to krásne?

Ďakujem veľmi pekne kníhkupectvu preskoly.sk, ktoré mi knihu Nie som básnik poskytlo ako recenzný výtlačok. 

Menovky: ,