Rozlet Gemmy

Ak mám byť úprimná, táto kniha sa mi do ruky dostala iba náhodov, no na druhej strane som rada, že sa mi dostala do ruky. Hoc je to štýl, ktorý nerada čítam, celkom ma táto kniha oslovila. 

Niečo o knihe
Rozlet Gemmy Hardyové je novodobou paralelou příběhu Jany Eyrové. Zprvu se může zdát, že si Jana pouze oblékla moderní šaty a přesunula se v čase do 60. let 20. století, ale román od Margot Livesayové není jen prostým převyprávěním jednoho z nejoblíbenějších příběhů anglické literatury, přináší zcela svébytný výraz a jazyk a mistrně propracovanou zápletku.
Gemma jako by kráčela ve stopách své viktoriánské blíženkyně, přitom je naprostou osobitou, vnitřně nezávislou bytostí. Gemma Hardyová po smrti rodičů vyrůstá v rodině svého strýčka ve Skotsku. Narodila se na Islandu, kde se každý den dívala na moře, ale nic z toho si nepamatuje, dokonce ani své islandské jméno. Strýček ji pojmenoval podle vzácné mušle gemma gemma s tvrdou skořápkou, naučil ji anglicky a opatroval ji jako vlastní dceru. Jenže poté co se pod ním při bruslení probořil led, ocitla se malá Gemma ve spárech nepříliš milující tety a zlomyslných sestřenic a bratrance. Jedinou radost jí přináší příběhy z Orknejí, které jí vypráví pomocnice v domácnosti, pozorování ptáků a vidina stipendia na internátní škole v Claypoolu... Když je získá, má o krok blíž k vysněnému studiu na univerzitě.
Sen se však rozplyne, když těsně před tím, než může složit maturitní zkoušku, claypoolská škola zkrachuje a ona si musí rychle hledat práci, aby se vůbec uživila. A kam jinam ji život zavede než na Orkneje, kde ji čekají osudová setkání.

Osobné hodnotenie
Ako som už spomínala, táto kniha sa mi dostala do ruky viac-menej náhodov, a tak sa mi do nej nejak nechcelo. Keďže som mala ale voľný piatok, tak som sa rozhodla, že sa do nej pustím. Po prečítaní pár strán som nedokázala od tejto knihy odlepiť oči, a tak som ju v priebehu dňa okamžite prečítala. 

Ide o veľmi peknú romantiku a hlavne román, ktorý sa veľmi príjemne čítal. Čo sa týka jazyka, je písaná v češtine, no je úplne úžasná. Štylistika je úplne super a aj jazykové prostriedky, ktoré sú v tejto knihe použité. 

Hlavnú hrdinku som si takmer okamžite zamilovala. Má krásnu dušu a jej neskrotná osobnosť ma doslova zaujala. Ja sama som skôr utiahnutý typ človeka, a tak ma vždy lákajú postavy, ktoré sú iné ako ja a hlavne sa do nich rada vžívam a predstavujem si, aké by to bolo keby....

Čo sa týka školy, bolo to pre mňa trocha nepochopiteľné, nakoľko si neviem predstaviť, že by sa moja škola zrušila a ja by som si musela hľadať rýchlo náhradu. Momentálne študujem na vysokej škole a musím povedať, že to nie je práve prechádzka ružovou záhradou. Neviem si preto predstaviť, čo by som robila, keby som chvíľku pred skúškou ukončila štúdium. Keby som napríklad neurobila skúšku alebo by sa škola zrušila či by nebola akreditovaná. 

Ako sa s tým Gemmy popasovala bolo úžasné a to dobrodružstvo a láska, ktorá ju čakala potom bola úžasná. Mám dojem, že aj ja by som potrebovala nejakú zmenu vo svojom živote, aby sa veci začali hýbať tým správnym smerom :) 

Veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu preskoly.sk, ktoré mi túto knihu poskytli ako recenzný výtlačok. Ak vás Gemmy oslovila, potom si Rozlet Gemmy Hardyové určite nenechajte ujsť :)

Menovky: ,